Op zaterdag 13 juni 2020 organiseert NETWORKS een publieksdag met interactieve lezingen en workshops op het thema “Nepnieuws”. Wat is nepnieuws? Waar herken je nepnieuws aan? Hoe verspreidt nepnieuws zich en waarom kan een nieuwsbericht viral gaan?
Nepnieuws heeft vele kanten, zoals een wiskundige kant, een psychologische (waarom zijn we er vatbaar voor?), een technische en een journalistieke kant. Op deze dag belichten we het onderwerp vanuit een aantal van deze kanten.
Praktische zaken
De middag start om 14.00 uur en zal tot ca. 17.00 uur duren, waarna u onder het genot van een drankje en hapje nog even na kunt praten. Vanaf 13.30 uur bent u welkom in de Koninklijke Industrieele Groote Club op de Dam in Amsterdam. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname, maar we willen u wel vragen om u uiterlijk 1 juni aan te melden.
Anouschka LaHeij, moderator

Anouschka Laheij (1972) is politicoloog en psycholoog en een gedreven en mensgerichte dagvoorzitter, moderator en gespreksleider. In 2007 heeft zij besloten van haar hobby haar vak te maken en leidt zij sindsdien (grootschalige) congressen, dialogen en debatten, voor zowel de profit als de non-profit sector, daarbij schakelt zij makkelijk van het Nederlands naar het Engels.
Zij interviewt bestuurders, politici, ministers en ceo’s op een constructief kritische wijze. Ook weet zij elke paneldiscussie met haar spitsvondigheid en creativiteit tot spannende gebeurtenis te maken voor het publiek.
Jesse Evers, DROG
Remco van der Hofstad, hoogleraar Kansrekening
TU Eindhoven

Remco is hoogleraar kansrekening, en houdt zich met name bezig met de wiskunde achter netwerken. Hierin onderzoekt hij, vanuit een wiskundig oogpunt, de structuur van netwerken, en hoe deze structuur processen op netwerken beïnvloed. Denk hier aan de verspreiding van geruchten en ziektes, maar ook hoe groepen mensen tot consensus komen, of juist niet.
Remco zal tijdens de publieksdag een lezing verzorgen, waarin hij vanuit een wiskundig oogpunt uitlegt waarom het zo moeilijk is om nepnieuws uit te roeien, zelfs als het allang duidelijk is dat het nepnieuws is. Dit doet hij vanuit een optimistisch perspectief, waarbij een betrouwbaar medium eerst ongewild nepnieuws verspreidt, en dat probeert te herroepen als duidelijk wordt dat de plank is misgeslagen. Hierbij nemen we aan dat het publiek dat het correcte nieuws hoort er ook meteen van is overtuigd, en dat het, na het horen van de correctie, meteen het correcte nieuws gaat doorvertellen. Zelfs in dit optimistische scenario blijft het nepnieuws lang hangen.